PRKK:n blogi on sinulle, joka rakennat, rakennutat tai remontoit kotiasi.
Kerromme blogissamme rakentamisen ja remontoinnin vinkkejä, uutisia ja muita ajankohtaisia asioita teeman ympäriltä. Seuraa blogiamme ja onnistu projektissasi.
Vanhan omakotitalon remontointi vai purkaminen
29.12.2022, Aihe: Remontointi
Vanhan omakotitalon remontointi tulee mieleen viimeistään silloin, kun talo alkaa olla 50-vuotias.
Mitä pitäisi remontoida, missä järjestyksessä, kuka tekee, paljonko remontti maksaa ja kannattaako remontoida. – Tai olisiko remonteille vaihtoehtoja vai puretaanko koko talo?
Omakotitalo on oma koti. Tunnesiteet siihen ovat vahvat, jos talossa on asuttu vuosikymmeniä tai jos se on saatu perinnöksi vanhemmilta. Talossa on voitu asua vuosikymmeniä tyytyväisenä eikä suurempien remonttien tekeminen ole käyneet edes mielessä. Ei edes silloin, kun ovelta ovelle kaupustelijat ovat yrittäneet myydä mitä ihmeellisimpiä remontteja vielä ihmeellisempiin hintoihin , kuten Taloussanomien jutussa kerrotaan.
Näin selvität vanhan omakotitalon remontointitarpeet
Vanhan omakotitalon remontointiin liittyvää epätietoisuutta voit hälventää, kun huomioit tunnetut muuttujat ja kokeneiden rakentajien ja ammattilaisten tietotaidon. Käyttämällä aikaa selvitystyöhön, suunnitteluun ja perusteltujen valintojen tekemisen ollaan jo puolivälissä onnistunutta remonttihanketta ja pitkäjänteistä omakotitalon remontointia ja kunnossapitoa.
Omakotitalon remontoijalle netti on pullollaan yksittäisten remonttien tarjoajia erilaisine remonttihintalaskureineen, joihin yhteystietonsa antamalla voi tilata sähköpostiinsa suuntaa antavan kustannusarvion omakotitalon yksittäisen rakennusosan remontista.
Kerromme tässä artikkelissamme keskeiset seikat omakotitalon remontoinnin perusteista, tarjoamme lisätiedon lähteitä ja voimme tarjota sinulle jopa henkilökohtaisia neuvoja ja tukea.
Lue lisää ja selkiytä kokonaiskuva aiheesta omakotitalon remontointi vai purkaminen. PRKK:n asiantuntijat auttavat sinua onnistumaan.
Huolehdi omakotitalon kunnosta
Omakotitalon kunnossapito vaatii säännöllistä rakenteiden tarkastusta, huoltoa ja kunnossapitoa. Mikäli omakotitaloa huolletaan ja pidetään kunnossa, suurempia remontteja joudutaan yleensä tekemään, kun talo on talo 25–45 vuoden ikäinen.
Yksinkertaisia omakotitalon huoltotoimia ovat mm. vesikaton ja vesikourujen puhdistamiset, peltikaton kiinnitysruuvien kiinnityksen tarkastus, salaojakaivojen toiminnan tarkastaminen, julkisivumaalaukset ja käyttöikänsä tien päähän tulleiden teknisten laitteiden uusimiset. Hyvän kokonaiskuva omakotitalon huoltotoimista saat esimerkiksi Pientalon huoltokirjasta. Huoltokirjan mukana tulee talokohtaisesti täytettävät lomakkeet, joihin voi kirjata tehdyt huollot ja korjaukset.
Varaudu omakotitalossa tuleviin remontteihin
Suurempiin remontteihin on hyvä valmistautua taloudellisesti jo vuosia etukäteen, sillä omakotitalon eri rakennusosien remontointiin menee helposti 10 000 –20 000 euroa. Rakenteiden tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot selviävät esimerkiksi Kiinteistönhoitokortista KH 90–00403 .
PRKK:n jäsenet löytävät Pientalon huoltokirjan, huoltolomakkeet ja rakenteiden tekniset käyttöiät extranet-sivuilta kohdasta: Ohjeet ja oppaat > Pientalon käyttö- ja huolto-ohje sekä lomakkeet.
Teknisen käyttöiän saavuttaminen edellyttää, että rakennus tai järjestelmä on suunniteltu ja toteutettu rakennusajankohtana voimassa olevien määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Lisäksi edellytetään, että on noudatettu hyvää rakennuslupaa ja että asianmukaiset kunnossapito-, hoito ja huoltotoimenpiteet on tehty ja käyttöohjeita noudatettu.
Mikäli tarkastukset ja huolto laiminlyödään, sen seurauksena rakenteisiin voi syntyä vuosien mittaan huomaamatta kosteusvaurioita ja pahimmassa tapauksessa putkivuoto voi tulla yllättäen. Tällaisen vahingon jälkeen korjauskustannukset ovat aina suuremmat kuin, että vanhat rakenteet tai talotekniikka olisi uusittu ajoissa.
Ennakointi kannattaa
Kun omakotitalon rakenteiden ja talotekniikan tekninen käyttöikä on kulunut umpeen, rakenne, rakennusosa, järjestelmä tai laite on tarkoituksenmukaista korvata uudella. Omakotitalon rakennusosan tai järjestelmän purkamisen tai uusimisen perusteena käytetään tapauskohtaista tarkastelua kuten kuntoarviota, kuntotutkimusta tai Remonttitarpeen katsastusta .
Rakenteiden ja teknisten laitteiden kokemusperäisesti arvioitu tekninen käyttöikä ei takaa, että järjestelmä kestää yleisesti arvioidun vuosimäärän. Olosuhteet, mahdolliset asennus- ja rakennus- ja käyttövirheet voivat lyhentää teknistä käyttöikää merkittävästi. Siksi rakenteiden ja laitteiden kuntoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti ja tehdä tarvittavat huollot ja korjaukset ennen kuin syntyy esimerkiksi kosteusvaurioita tai putkivuotoja, jotka nostavat tehtävän remontin hintaa.
Vanhan omakotitalon remontointi – tyypillisimmät remontit
Omakotitalon sisäpuolen suurempia remontteja ovat kylpyhuoneen seinä- ja lattialaatoituksien sekä saunan lattialaatoituksen ja vedeneristeiden uusiminen. Saunaremontin yhteydessä yleensä kannattaa uusia myös panelointi ja lauteet. Näiden rakenteiden tekninen käyttöikä on 20–30 vuotta.
Märkätilojen vesieristeiden tekninen käyttöikä on 30 vuotta, jonka jälkeen vedeneristys ei välttämättä enää toimi. Jos kylpyhuoneessa tehdään aikaisemmin remonttia, esimerkiksi 20 vuotta vanhassa omakotitalossa, vedeneristeet kannattaa uusia samalla.
Vesikaton tekninen käyttöikä riippuu katemateriaalista ja sen alla olevasta aluskatteesta, jonka tehtävä on estää veden pääsy yläpohjarakenteeseen. Vesikaton tekninen käyttöikä vaihtelee 25:stä vuodesta 60:een vuoteen. Lyhytikäisin kate on yksikerroksinen bitumikermikate ja pitkäikäisin sinkitty ja maalattu rivipeltikate.
Vesikaton osalta yleisimmät syyt yläpohjan kosteusvaurioihin ovat huonolaatuinen tai väärin asennettu aluskate, vuotavat läpiviennit, sade- ja sulamisvesien pääseminen vesikatteen alle esimerkiksi kiinnitysruuvien läpivientireistä tai limitettyjen tiilien raoista sekä riittämätön tuuletusväli vesikatteen ja lämmöneristyksen välissä.
Suuriin remontteihin lukeutuu myös omakotitalon salaojajärjestelmän uusiminen. Mikäli omakotitalon alapohja tai maanvastainen kellarin seinä on märkä, remontista tulee kalliimpi. Salaojien tekninen käyttöikä on 30–40 vuotta. Mikäli salaojissa ei ole tarkastuskaivoja, joiden kautta salaojajärjestelmä voitaisiin tarkastaa esimerkiksi kuvaamalla tai huuhdella se määräajoin, salaojajärjestelmän käyttöikä lyhenee hyvin todennäköisesti.
Talotekniikan tyypillinen tekninen käyttöikä on 20–30 vuotta. Esimerkiksi vesimittareiden, pumppujen, lämminvesivaraajien ja lämmöntalteenottolaitteiden tekninen käyttöikä on 20–25 vuotta ja maalämpöpumppujen 15–25 vuotta. Maalämpöpumpun kompressori kestää tyypillisesti noin 15 vuotta, jonka jälkeen se on vaihdettava.
Paljonko vanhan omakotitalon remontointi maksaa?
Kohdetta näkemättä on vaikea arvioida vanhan omakotitalon remontoinnin hintaa. Pitäisi tietää tarkemmin, millainen kohde on kyseessä tai onko rakenteissa lisätöiden määrään vaikuttavia kosteusvaurioita, ja millainen on urakoitsijoiden työ- ja kilpailutilanne tarjousta pyydettäessä.
Mikäli omakotitalo on 40–60 vuotias, eikä siihen ole aikaisemmin tehty suuria remontteja, voi talon omistaja varautua maksamaan muutaman vuoden sisällä jopa yli 150 000 euroa remonttikustannuksia, mikäli aikoo saada kiinteistön rakenteet ja talotekniikan päivitettyä.
Karkeita arvioita erilaisista omakotitalon remontin hinnoista urakoitsijalla teetettynä
- vesikaton uusiminen: 17000–25000 euroa (120–150 euroa/m2)
- julkisivujen uusiminen ja lisäeristäminen: yli 20 000 euroa
- ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen: 13 000 euroa (n. 1000 euroa/ikkuna)
- uudet salaojat ja perustusten veden- ja lämmöneristys sekä sadevesiviemäröinti: 20 000 euroa (350–400 euroa/jm)
- kylpyhuoneen ja wc-tilojen uusiminen: 20 000 euroa
- käyttövesiputkien ja vesikalusteiden uusiminen: 10 000 euroa
- lämpöjohtoputkiston ja vesipattereiden uusiminen: 15 000 euroa
- ilmanvaihdon tehostaminen: 1 000–8 000 euroa
- omakotitalon sähköistyksen uusiminen: 10 000–15 000 euroa
- keittiökalusteiden ja kodinkoneiden uusiminen: 15000-25000 euroa
- lisäksi sisäpintojen uusiminen vaatii rahaa: maalaukset, tapetoinnit ja lattiapäällysteet
Onko vaihtoehtoja?
Suomessa on paljon omakotitaloja, jotka on rakennettu ennen vuotta 1980. Monissa näistä ikääntyneistä taloista on jo uusittu mm. putkistot, vesikatto ja märkätilat. Omistajat ovat pitäneet taloistaan hyvää huolta, joten niillä on arvoa.
Vanhoista omakotitaloista löytyy myös kiinteistöjä, joiden kunnossapito on hoidettu heikosti tai lyöty kokonaan laimin. Mikäli on aikeissa ostaa tällaisen kiinteistön, kannattaa selvittää tarkasti, paljonko tuleviin korjauksiin on varattava rahaa, jottei tule suuria taloudellisia yllätyksiä.
Teknisen käyttöikänsä päässä olevan kunnostamattoman omakotitalon omistajalla on remontoinnin lisäksi vaihtoehtoja, kuinka toimia:
- asua talossa ja hyväksyä, että talo ja rakennusosat rapistuvat sekä tehdä välttämättömiä korjauksia, kun niitä tulee eteen
- myydä omakotitalo ja varmistaa kauppakirjassa, että ostaja on tietoinen talon teknisen käyttöiän loppusuoralla olevien rakenteiden ja talotekniikan korjaustarpeesta
- myydä purkukuntoinen talo ja tontti rakennusliikkeelle
- jättää omakotitalo tyhjilleen rapistumaa
- purkaa omakotitalo. Lue lisää blogikirjoituksestamme .
Osallistu ilmaiseen Remonttikouluun!
Tutustu Remonttitarpeen Katsastukseen!