logo

PRKK:n blogi on sinulle, joka rakennat, rakennutat tai remontoit kotiasi.

Kerromme blogissamme rakentamisen ja remontoinnin vinkkejä, uutisia ja muita ajankohtaisia asioita teeman ympäriltä. Seuraa blogiamme ja onnistu projektissasi.

Kosteusvaurio omakotitalossa

14.02.2023, Aihe: Remontointi

kosteusvaurio

Omakotitalon omistaja on kiinteistöomaisuutensa vartija, jonka pitäisi olla kiinnostunut omaisuutensa kunnosta ja huolehtia sen arvon säilymisestä. Moni omakotitalon omistaja asuu kotonaan tyytyväisenä vuodesta toiseen miettimättä kiinteistönsä kuntoon tai kunnossapitoon liittyviä asioita.

Kun kiinteistön omistajalla jossain vaiheessa koittaa herääminen omakotitaloon mahdollisista remonteista, alkavat erilaiset kohu-uutiset omakotitalojen remonttien hinnoista, kosteusvaurioista ja homeongelmista mietityttää. Voisiko omassa kodissa olla remonttitarpeita tai jopa kosteusvauriota, pitäisikö niihin jotenkin varautua ja paljonkohan vaurioiden korjaaminen voisi maksaa?

Näin kosteusvaurion selvittäminen onnistuu

Epävarmuutta omakotitalon kosteusvaurioista ja remonttitarpeesta voi hälventää, kun huomioit tunnetut muuttujat ja kokeneiden rakentajien ja ammattilaisten tietotaidon. Käyttämällä aikaa selvitystyöhön, suunnitteluun ja perusteltujen valintojen tekemiseen ollaan jo pitkällä tulevien remonttien valmistelussa.

Kosteusvaurioista ja niiden korjaamisesta löytyy runsaasti tietoa ja urakoitsijatarjontaa, jolla pikaisesti yritetään pelastaa jo tapahtunut vahinko. Kerromme tässä artikkelissamme sinulle keskeiset kosteusvaurion syntymiseen vaikuttavat seikat, kuinka voit varautua näihin ja millainen merkitys omakotitalon huoltotoimilla on.

Lue lisää ja selkiytä kokonaiskuvaa aiheesta kosteusvaurio omakotitalossa. PRKK:n asiantuntijat auttavat sinua onnistumaan.

Yllättääkö kosteusvaurio?

Omakotitalon kosteusvaurio syntyy harvoin yllättäen, vaikka usein näin kuvitellaan ja jopa uutisoidaan etenkin putkivuotojen osalta. Mikäli omakotitalon ikä on yli 50 vuotta ja vesiputket ovat alkuperäiset, putkivuoto on enemmänkin odotettavissa kuin, että se olisi yllättävä.

Tyypillisesti omakotitalon kosteusvaurion riski ja sen syntyminen on ennakoitavissa, jos kiinteistön korjaus- ja huoltotoimet ovat tekemättä tai rakenteiden ja putkistojen tekninen käyttöikä on viimeisillään. Myös rakennusaikaiset työ- ja asennusvirheet kostautuvat ennenaikaisina kosteusvaurioina.

Putkivuotojen aiheuttama kosteusvaurio

Vanhoissa omakotitaloissa putkivuoto alkaa yleensä pienenä rakenteiden sisässä olevien vesiputkien vuotona, jota on vaikea havaita. Vuosia jatkuva vuoto laajenee vähitellen, ja vuotovesi kastelee huomaamattomasti rakenteita. Pahimmassa tapauksessa alkaneesta putkivuodosta ei aiheudu pelkästään kosteusvaurio vaan koko omakotitalon kattava vesivahinko.

Äkilliset ja ennalta arvaamattomasti syntyneet putkivuodot ovat harvinaisempia. Yleensä nämä johtuvat putkitöiden ja vesikalustiden asennusvirheistä.

Putkivuotojen varalta vedenkulutusta kannattaa tarkkailla kuukauden parin välein vesimittaria seuraamalla silloin, kun kiinteistössä ei ole vedenkulutusta. Pyörivä vesimittari kielii vesivuodosta, vuotavista hanoista tai vettä valuttavasta vessanpöntöstä. Ylen verkkosivuilta löytyy uutinen, jossa on helppo ohje kuinka voi selvittää vuotaako vessanpönttö .

Finanssiala ry:n verkkosivuilla on hyviä ohjeita , miten vuotovahinkojen riskiä voi vähentää ja kuinka niihin voi varautua ennakolta.

Kylpyhuoneen kosteusvaurio

Omakotitalon kylpyhuone on tyypillinen paikka, jonka rakenteissa voi piillä kosteusvaurio. Mikäli kylpyhuone on rakennettu tai remontoitu 1990-luvun puolella tai aikaisemmin, kylpyhuoneen vedeneristeiden tekninen käyttöikä on tiensä päässä eikä niiden toimivuutta voi enää taata.

Kylpyhuoneessa kosteusvaurioita aiheuttavat tyypillisesti myös vesivuodet lattiakaivon kiristysrenkaan välistä, kun lattiakaivon liitännän vedeneristys on tehty puutteellisesti. Lisäksi kylpyhuoneen seinillä olevat läpiviennit kuten esimerkiksi suihkuhanan läpivienti, vaatii säännöllistä tarkkailua. Läpivientien tulee olla hyvin vedeneristetty, jotta suihkusta tuleva roiskevesi ei pääse tunkeutumaan seinärakenteeseen. Mikäli läpivientirei´ät on tiivistetty silikonilla, silokonitiivistys on hyvä uusia 5–10 vuoden välein.

Omakotitalon riskirakenteiden kosteusvauriot

Tyypillisesti kosteusvaurioita syntyy omakotitalon ns. riskirakenteisiin. Eri aikakausina rakennetuissa omakotitaloissa on jälkeenpäin havaittu heikosti suunniteluja ja toteutettuja rakenteita, joissa hyvin tyypillisesti on kosteusvaurioita.

Tällaisia rakenteita ovat mm. tasakatot ja 1970–1980-luvuilla rakennettujen jyrkkäkattoisten omakotitalojen ns. käkikellotalojen heikosti tuuletetut kattorakenteet.

Uudemmissakin omakotitaloissa vesikaton läpivienneissä, kuten savuhormit ja tuuletusputket, esiintyy tiivistyspuutteita sekä heikosti asennettuja aluskatteita. Nämä asennusvirheet johtavat ennen pitkää kosteusvaurioihin, ellei näitä virheitä korjata.

1970-luvuilla rakennetuissa omakotitaloissa tyypillinen perustusratkaisu oli piilosokkeli, joka on riskirakenne. Lisäksi yli 20 vuotta vanhat kevytrakenteiset peseytymistilojen seinät (puurunko ja rakennuslevy) ovat alttiita kosteusvauriolle. Nykyisten vedeneristeiden tekninen käyttöikä on 30 vuotta.

Riskirakenteena voidaan pitää myös vanhan omakotitalon kellarikerroksen vedeneristystä. Yleensä näissä on myös puutteellisesti toimivat salaojat, sade- ja sulamisvedet pääsevät valumaan sokkelin viereen ja rakennusaikana tehty kellarikerroksen vedeneristys on puutteellinen tai sen tekninen käyttöikä on jo tiensä päässä.

Puurakenteinen tuulettuva alapohja ns. rossipohjassa on myös riskirakenne ja altis kosteusvauriolle, jos alapohjan tuuletusaukot on tukittu tai alapohjan tuuletus on riittämätön.

Kodinkoneiden aiheuttamat vesivahingot

Astian- ja pyykinpesukoneiden sekä jääkaappien, pakastimien ja lämminvesivaraajien aiheuttamat vesivahingot ovat vakuutusyhtiöiden mukaan vesivahinkojen aiheuttajien ykkönen.

Hyvin yleisesti kodinkoneiden vesivuodot alkavat vaivihkaa letkuliitoksen pienenä vuotona, joka aiheuttaa ajan kuluessa tuhansien eurojen vesivahingon. Vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi kodinkoneiden alle on hyvä asentaa vuotovedet keräävä kaukalo ja kosteusvaroitin. Sisustusilonan Hymyilevä koti blogissa on muutamia ohjeita mitä tehdä, jos astianpesukone vuotaan.

Näin tunnistat kosteusvaurion

Kosteusvaurion tunnistaa helposti, kun tietää, mitä etsii. On muutamia helppoja nyrkkisääntöjä, joilla kosteusongelman jäljille pääsee. Toki rakenteiden sisäiset kosteusvauriot voivat olla pitkään piileviä, joten niiden havaitseminen on hankalaa.

Kosteusvaurion kartoittamiseen löytyy ohjeita hometalkoot.fi  sivustolta, jonka aineisto perustuu ympäristöministeriön Kosteus- ja hometalkoot -ohjelmaan. Samalta sivustolta löytyy myös korjausten kustannusarviolaskuri.

Haju selvä merkki vauriosta

Jos asunnossa on kostean perunakellarin, mummolan tai makean haju, on kosteusvaurio hyvin ilmeinen. Homeen haistaa herkästi. Paljon aikaa kotona viettävä tottuu hajuun ja onnistuu yleensä sulkemaan hajun pois mielestään. Vieraat kuitenkin tunnistavat selvän tunkkaisen hajun.

Näkyvä mikrobikasvusto

Jos mikrobikasvusto on täysin näkyvillä. Näkyvä home on varma merkki vauriosta.

Tummat läikät katossa ja seinissä

Tumma läntti rakenteissa tarkoittaa aina kosteuden aiheuttamaa vauriota. Jos katossa tai seinissäsi on tumma läiskä, ota yhteyttä ammattilaiseen. 

Maanvastaisen seinän lohkeileva maali

Kellarin seinän liuskoittain lohkeileva maali samoin kuin seinän lattianrajassa oleva märkä kaistale on varma merkki seinän kosteusvauriosta, joka johtuu märistä perustuksista, puutteellisesti toimivista salaojista tai sade ja sulamisvesistä, jotka kastelevat kellarin seinän.

Rakenteiden vääntyminen

Kosteat rakenteet vääntyvät ja turpoavat, ja ne voivat muuttaa väriään. Älä jätä tällaista muuttuvaa rakennetta huomioimatta. Selvitä mistä tämä johtuu ja tee tarvittavat korjaukset.

Vesimittari paljastaa

Pyöriikö vesimittari, vaikka kiinteistön kaikki hanat ovat kiinni? Jatkuvasti pyörivä vesimittari kertoo vesivuodosta ja veden päätymisestä ei toivottuun paikkaan.

Selvitä kosteusvaurion laajuus

Omakotitalo kosteusvaurion korjauksen lähtökohta on vaurion laajuuden ja aiheuttajan selvittäminen. Selvittämisen avuksi tarvitaan ammattilaista. 

Kosteuskartoitus voidaan toteuttaa ensin pintamittaukselle rakenteita avaamatta. Joissakin tapauksissa pintapuolinen arviointi riittää osoittamaan kosteusongelman laajuuden, mutta hankalimmissa tapauksissa voidaan joutua avaamaan myös rakenteita vaurion laajuuden selvittämiseksi. 

On ensisijaisen tärkeää, että vaurion aiheuttaja löydetään. Jos korjataan vain syntyneitä vahinkoja, kosteusvaurio uusiutuu samassa paikassa hyvin nopeasti.

Aiheuttaako kosteusvaurio aina homeongelmia?

Kosteusvaurio ei aina tarkoita mikrobikasvustoa ja hometta. Homeongelman syntyminen vaatii aikaa. Kosteusvaurio voi muuttua myös homevaurioksi, jos kosteusvaurion aiheuttajaa ei korjata eikä rakennetta korjata. Sisäilmayhdistys ry:n verkkosivuilla on ohjeita homevaurion ehkäisemisestä ja tunnistamisesta .

Rakenteet voivat kastua myös kertaluontoisesta vesivahingosta. Tällöin oleellista on rakenteiden kuivattaminen. Rakenteisiin voi jäädä jälkiä vesivahingosta, mutta perusteellisen kuivattamisen ja tarvittavien korjausten jälkeen rakenne on taas käyttökelpoinen. 

Kosteusvaurion korjaaminen

Kosteusvahinko korjataan joko uusimalla tai kuivaamalla kastuneet rakenteet. Kosteusvaurion korjaustyö edellyttää hyvää kosteuskartoitusta, jonka pohjalta tehdään korjaussuunnitelma.

Tarvittavat rakenteet puretaan, ja ne kuivatetaan huolellisesti kuivureilla. Vahingon suuruudesta ja laajuudesta riippuen kuivattaminen kestää muutamasta viikosta jopa kuukausiin. Rakenteiden kuivattaminen kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi.

Kun kosteusvahingon aiheuttaja on selvinnyt, toteutetaan tarvittavat korjaustoimenpiteet uuden vahingon ehkäisemiseksi.

Kosteusvaurion korjaamisen kustannukset

Omakotitalon kosteusvaurion korjaamisen hinta riippuu kuivatettavasta ja korjattavasta rakenteesta ja sen kosteusvaurion laajuudesta.

Mikäli kyseessä on alkava kosteusvaurio, korjaustoimenpiteenä voi riittää parin viikon kuivatus. Jos kohteessa joudutaan purkamaan rakenteita, jotta niitä päästään kuivattamaan tai uusimaan rakenteita, kustannukset nousevat nopeasti yli 10 000 euron.

Jos kohteessa on laaja kotivakuutus, kattaa se tyypillisesti tavalliset vesivahingot, jotka ovat syntyneet ennalta-arvaamattomasti ja yllättäen. Mikäli kohteessa ei voi asua kuivauksen ja remontin aikana, laaja kotivakuutus korvaa yleensä sijaisasunnon vuokrakulut.

Urakkamaailman verkkosivulta löytyy muutama esimerkki kosteusvaurion toteutuneista korjauskustannuksista .

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti