logo

PRKK:n blogi on sinulle, joka rakennat, rakennutat tai remontoit kotiasi.

Kerromme blogissamme rakentamisen ja remontoinnin vinkkejä, uutisia ja muita ajankohtaisia asioita teeman ympäriltä. Seuraa blogiamme ja onnistu projektissasi.

Maanvastainen seinärakenne on riskirakenne

09.06.2024

maanvastainen-seinarakenne

Ratkaisulla tarkoitetaan maanvastaista betoni, kevytsora- tai betoniharkkoseinää yleensä kellarin ulkoseinä, joka on eristetty sisältäpäin. Rakenneratkaisu on ollut yleinen vuosina 1940–1990. Jälkeenpäin on todettu, että maakosteus pääsee rasittamaan rakennetta ja rakenneratkaisulla on huono kuivumiskyky. Kastuneet rakenteet, jotka eivät pääse kuivumaan aiheuttavat kosteus- ja mikrobivaurioitumisen riskin sekä mahdollisen sisäilmaongelman.

Tällainen rakenne on riskirakenne KH 90-00394 -kortin mukaisesti, Kuntotarkastus asuntokaupan yhteydessä, suoritusohje 2007. Ohjeen mukaisesti riskirakenteen kunto tulee aina selvittää rakenteita riittävän laajasti avaamalla. Tulee myös ymmärtää, että syitä rakenteen kosteusongelmaan voi olla useita.

Maanvastaisia seinärakenteita käytetään omakotitaloissa edelleenkin rakennettaessa omakotitalo rinteeseen tai siihen tulee kellarikerros. Uusissa kohteissa nykyisten rakennusmääräysten rakenneratkaisu, on rakenteen lämmöneristäminen kosteutta kestävällä eristymateriaalilla rakenteen ulkopuolelta. Tätä ratkaisua tulisi käyttää myös korjauskohteissa

Vanhojen omakotitalojen maanvastaisia seiniä remontoitaessa ilman asiantuntijan apua, riski tuleville kosteusvaurioille on suuri.

Maanvastainen seinärakenne kuntotarkastuksella

Kuntotarkastuksella tulee kiinnittää erityistä huomiota riskirakenteisiin. Tällöin kohteeseen suositellaan aina tehtäväksi rakenneavaus/-avauksia kunnon selvittämiseksi. Muuten on suuri mahdollisuus piileviin virheisiin. Rakenneavauksilla voidaan selvittää rakenteen läpileikkaus ja kunto. 

Lue artikkelimme ja opit tunnistamaan, mitä maanvastainen seinärakenne merkitsee sekä seikat, joihin sinun tulee kiinnittää huomiota omakotitalokaupoilla. Lue lisää ja selkiytät kokonaiskuvaa aiheesta. PRKK:n asiantuntijat auttavat sinua onnistumaan

Tarjoamme myös lisätiedon lähteitä ja voimme tarjota sinulle jopa henkilökohtaisia neuvoja ja tukea.

Maanvastainen seinärakenne asuntokaupoilla

Maanvastainen sisäpuolelta lämmöneristetty seinä on maata vasten oleva ulkoseinärakenne, jonka sisäpuolelle on rakennettu puukoolaus ja eristeenä on yleensä käytetty mineraalivillaa. Maanvastainen kantava seinä on kiviaineinen, yleensä betonivalu Se voi olla myös betonielementti ja joissakin tapauksissa seinä voi olla toteutettu harkkorakenteisena.

Mikäli kosteutta pääsee maaperästä maanvastaiseen kiviseinärakenteeseen, seinää vasten asennettuihin lämmöneristeisiin ja puurakenteisiin voi syntyä vaurioita. Lisäksi sisäilman vesihöyry voi tiivistyä rakenteen kiviainesrakenteisen maanvastaisen seinän ja lämmöneristeen rajapintaan.

Tyypillisesti tällainen rakenne sijaitsee omakotitalon kellaritiloissa ja rinnetalojen alakerran maanvastaisissa seinissä. Aikanaan sisäpuolista lämmöneristämistä pidettiin helpompana ratkaisuna kuin rakenteen ulkopuolista lämmöneristämistä. Lisäksi tätä ratkaisua on käytetty hyvin usein vuosikymmenten aikana kellaritiloja muutettaessa asuinkäyttöön.

Sisäpuolelta eristetyn maanvastaisen seinä tunnistaa helpoiten rakennekuvista. Rakenteen olemassaoloa voi arvioida myös sokkelin viereen kaivetusta koekuopasta. Jos ulkopuolelta seinää vasten ei ole kosteus- tai lämmöneristettä kyseessä voi olla sisäpuolelta eristetty rakenne. 

Sisäpuolelta rakennetta voi selvittää koputtelemalla seinää. Jos seinä tuntuu ontolta, tämä viittaa taustalla olevan lämmöneristetty levyseinä. Rakenne selviää viimeistään sisäpuolelta tehtävällä rakenneavauksella.

Maanvastaisen seinärakenteen merkittävimmät riskit

Maanvastaisen seinärakenteen sisäpuolelta eristetyt maanvastaiset seinät sisältävät kosteus- ja sisäilmariskejä, joista merkittävimpiä ovat:

  • Kosteus saattaa nousta kapillaarisesti betonianturaa pitkin rakenteen alaosaan.
  • Maaperän kosteus pääsee siirtymään perusmuuriin, ja se pysyy jatkuvasti kosteana
  • Sisäilman kosteus voi tiivistyä rakenteen yläosassa betonin sisäpintaan
  • Maaperän kosteus ja rakenteeseen tiivistyvä sisäilman kosteus voivat aiheuttaa mikrobikasvua sisäpuolisessa lämmöneristeessä tai puurungossa
  • Rakenteen sisäpinnassa oleva vedeneriste saattaa sisältää haitallisia PAH-yhdisteitä 
  • Mikrobivaurioituneista tai PAH-yhdisteitä sisältävistä materiaaleista on ilmayhteys sisäilmaan, jolloin ne heikentävät sisäilman laatua ja voivat aiheuttaa sisäilma- ja terveysongelmia 

Mikrobivaurion syntymisen kannalta on oleellista, että rakenteen sisäpinnassa on materiaaleja, jotka voivat vaurioitua kosteudesta. Kunnossa olevaa rakennetta ei ole välttämätöntä korjata. Lisätietoa riskirakenteista löydät Hengitysliiton ylläpitämiltä Hometalkoot verkkosivuilta .

Maanvastaisen seinärakenteen vaurioriskiä pienentävät 

Sisäpuolelta lämmöneristetyn kellarin seinän riskirakenteen kosteus- ja mikrobivaurioitumisen riskiä pienentävät mm.:

  • Rakennuksesta poispäin kallistavat seinän vierustojen maanpinnat
  • Rinnetaloissa rinteestä valuvat sade- ja sulamisvedet ohjataan niskaojilla alarinteeseen, ei rakennuksen seinän viereen
  • Toimivat salaojat
  • Vesikaton sadevedet ohjataan pois seinän vierustalta
  • Rakenteen ulkopuolella oleva pystysalaojakerros (sora-/sepelikaista)
  • Rakenteen ulkopinnassa on kosteusesitys tai kosteutta kestävä lämmöneristys
  • Ilmarako sisäpuolelta eristetyn seinän lämmöneristeen ja kantava kiviaineisen rakenteen välissä
  • Lämmöneristeenä on käytetty hyvin kosteutta kestävää materiaalia 

Riskirakenteisiin on aina syytä suhtautua harkiten ja tutkien. PRKK:n asiantuntijat auttavat jäseniään niin korjausrakentamisen kuin asunto- ja kiinteistökauppojen yksityiskohdissa. Liity jäseneksi ja osallistu koulutuksiimme, kysy neuvoja ja lue oppaitamme. Onnistut hankkeessasi.

Tutustu Remonttitarpeen katsastukseen

Tutustu ilmaisiin koulutuksiimme

Liity PRKK:n jäseneksi

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti