logo

PRKK:n blogi on sinulle, joka rakennat, rakennutat tai remontoit kotiasi.

Kerromme blogissamme rakentamisen ja remontoinnin vinkkejä, uutisia ja muita ajankohtaisia asioita teeman ympäriltä. Seuraa blogiamme ja onnistu projektissasi.

Valesokkeli riskirakenne

20.12.2023, Aihe: Asuntokauppa

valesokkeli-riskirakenne

(Katso kuva myös FISEn sivuilta ).

Mikä on valesokkeli?

Valesokkeli on määritelty riskirakenteeksi KH 90-00394 –kortissa. Se on maanvarainen perustus rakennukselle. Yleisin runkorakenne tällaiselle valesokkelirakennukselle on puurunkoinen, tiiliverhoiltu talo. Tämän rakenteen tunnistaa siitä, että ulkoseinän puurunko on usein lähellä maanpinnan tasoa tai se voi olla jopa maanpinnan alapuolella. Tämän vuoksi rakenne on alttiina ympäröivän maaperän kosteudelle.

Lue artikkelimme ja opit tunnistamaan valesokkelin sekä seikat, joihin sinun tulee kiinnittää huomiota omakotitalokaupoilla. Lue lisää ja selkiytät kokonaiskuvaa aiheesta. PRKK:n asiantuntijat auttavat sinua onnistumaan .

Tarjoamme myös lisätiedon lähteitä ja voimme tarjota sinulle jopa henkilökohtaisia neuvoja ja tukea.

Miksi valesokkeli voi vaurioitua?

Valesokkeli vaurioituu maaperän kosteudesta. Kosteus tuottaa rakenteessa mikrobeja, jotka päätyvät epätiiviistä rakenteista myös huoneilmaan.

Kosteus voi johtua kiinteistön toimimattomasta tai puuttuvasta salaojituksesta ja/tai puutteellisesta sadevesien ohjauksesta. Muita syitä kosteusvaurioon voivat olla esimerkiksi maanpinnan väärän suuntainen tai puutteellinen kallistus. Maanpinnan tulee viettää talosta poispäin. – Laulussakin sanotaan, että ”Kalliolle, kukkulalle, rakennan minä majani”, eli se on oiva muistisääntö. Paras rakennuspaikka olisikin soraharju, mutta nämä kukkuloiden parhaat rakennuspaikat ovat infrassamme pitkälti jo rakennettu.

Kosteusvaurio voi myös syntyä, jos sokkelin viereinen täyttömaa on vedenläpäisykyvyltään huono. Onpa nähty sellaistakin, että kosteusvauriota selvitettäessä on havaittu, että salaojat oli tehty ns. peltoputkesta ja kaivanto on täytetty savensekaisella rakennusjätteellä. Ei ole ihme, jos kiinteistössä on kosteusongelmia. Salaojat eivät tällöin ole todennäköisesti koskaan toimineet, vaan litistyneet täyttömaan vuoksi.

Riskirakenteen kunnon selvittäminen

Riskirakenteen kunto tulee selvittää aina rakennetta riittävästi avaamalla. Kyseessä on kuntotutkimus. Tutkimuksella rakenteen toimivuus selvitetään pitkällä aikavälillä, sillä tällaisen rakenteen kosteustilanne voi vaihdella vuodenaikojen ja sademäärienkin vuoksi.

Valesokkelirakenne ja siihen liittyvät rakenteet tulee aina tutkia tarkoin rakennetta avaamalla. Näin kaikki vaurioitumisen syyt saadaan varmimmin todennettua ja tehtyä suunnitelmat sekä vaurioiden syiden poistamiseksi että pysyväksi korjausratkaisuksi.

Mistä tiedän, onko rakennuksessa valesokkeli?

Ostaessasi omakotitaloa, paras tapa selvittää kohteen ominaisuudet, on teettää asuntokaupan kuntotarkastus. On toki mahdollista itsekin havainnoida valesokkeli-riskirakenteen olemassaoloa seuraavien seikkojen perusteella:

  • Ulko-oven alareuna on alempana kuin talon sokkelin yläreuna.
  • Talon lattia on samalla tasolla maan pintaan verrattuna.
  • Talossa ei ole lainkaan ulkoportaita, sisään kävellään maan tasalta.
  • Vuosina 1960–1980 rakennettiin paljon valesokkelirakenteita.
  • Tutki rakennuspiirustuksista perustusten leikkauskuvaa ja selvitä, mistä seinärakenteen puun alaosa alkaa. Pyydä rakennusalan asiantuntijan apua.

Mitä tehdä, jos talossa on valesokkeli?

Jos talossa on valesokkeli, on hyvä selvittää rakennuksen kosteustilanne mittauksin ja rakenneavauksin, jotta saat selvyyden rakenteen ja rakennuksen kunnosta. Tämän perusteella asiantuntijat osaavat antaa sinulle neuvoja eri tilanteisiin, oletko myymässä, ostamassa vai remontoimassa kohdetta.

Valesokkeli voidaan myös korjata

Valesokkeli voidaan myös korjata. Projekti noudattaa korjausrakentamisprosessia: ensin tehdään tutkimuksia, joilla voidaan selvittää vaurioituneet rakenteet ja vaurion laajuus. Tutkimusten jälkeen tulee hankkia korjaussuunnittelija, joka tekee korjaussuunnitelmat. Suunnitelmien perusteella tehdään tarjouspyyntö ja lopulta valitaan töiden toteuttaja/toteuttajat.

Budjetissa ja aikataulussa tulee myös ymmärtää, että purkutöiden jälkeen rakenteissa voi paljastua jotain odottamatonta, jolloin suunnitelmia joudutaan mahdollisesti muuttamaan. Eli suunnittelija tarkentaa tai muuttaa suunnitelmia. Tässä tapauksessa suunnittelutyö laajenee ja siitä tulee kalliimpi. Saatu tarjous korjauksistakaan ei tällöin pidä enää paikkaansa, ja muutokset suunnitelmissa laskutetaan usein lisätöinä.

Korjausten kesto on aina kohdekohtainen, useampia viikkoja/kuukausia. Korjausten aikana et voi asua talossa, joten budjettiin tulee mahdollisesti myös vuokralla asuminen. On otettava lisäksi huomioon, että prosessin käynnistäminen vie aikaa tarjouspyyntöineen, mahdollisine lisätutkimuksineen, purkukatselmuksineen jne. yllätyksineen.

Riskirakenteisiin on aina syytä suhtautua harkiten ja tutkien. PRKK:n asiantuntijat auttavat jäseniään niin korjausrakentamisen kuin asunto- ja kiinteistökauppojen yksityiskohdissa. Liity jäseneksi ja osallistu koulutuksiimme, kysy neuvoja ja lue oppaitamme. Onnistut hankkeessasi.

 

Tutustu Remonttitarpeen Katsastukseen

 

Tutustu ilmaisiin koulutuksiimme

 

Liity PRKK:n jäseneksi

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti